+90 (222) 240 36 00 bilgi@nuriyetopuz.av.tr

VEKALET BİLGİLERİ

Buradasınız: Ana Sayfa > Vekalet Bilgileri

Av. Nuriye TOPUZ / T.C: (Bilgi almak için bize ulaşınız) / Baro Sicil:1587
Adres: Gökmeydan Mah. Cumhuriyet Cad. Volkan Apt.Kat:3 No:81/7 (Pepsi Binası) Odunpazarı / Eskişehir

Ayrıntılar için konu başlıklarına tıklayınız… Ayrıntılı bilgi almak için lütfen bize ulaşın…

VEKİLE ÖZEL YETKİ VERİLMESİ GEREKEN HALLER

• Sulh olmak,

• İbra,

• Davadan ve temyizden feragat,

• Davayı kabul etmek,

• Yemin teklif etmek, yemini kabul etmek,

• Hükmolunan şeyi almak “ahzu kabz”,

• Haczi kaldırmak, mal beyanında bulunmak,,

• Başkasını vekil tayin etmek(tevkil),

• Kambiyo taahhüdünde bulunmak,

• Bağışlama yapabilmek,

• Bir gayrimenkulü temlik etmek veya bir hak ile takyit edebilmek,

• Şahsa bağlı haklara ilişkin davaları açabilmek (soybağının düzeltilmesi, isim soy isim düzeltme-değiştirme), evlat edinmeye izni) gibi davalar,

• Adli Sicil Kaydı isteme,

• Konkordato teklif etmek veya konkordato teklifini kabul etmek,

• Anayasa mahkemesinde dava açmak,

• Hakimler aleyhine tazminat davası açmak, hakimi reddetmek,

• B.K. 38. ci maddesine göre vekil, akit yapma izni verilmeden başkası adına akit yapamaz.,

Vekile özel yetki verilmesi gereken haller yukarıda saydıklarımızla sınırlı değildir.

VEKALETNAME ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
• Genel Vekaletname,

• Tapuda yapılacak işlemlerle ilgili vekaletname,

• Veraset ve intikal işlemlerine ilişkin vekaletname,

• Tanıma ve tenfize ilişkin vekaletname,

• Gayrimenkul alım ve satımına ilişkin vekaletname,

• Boşanma davası vekaletnamesi,

• İpotek kurmak üzere yetkilendirilmiş vekaletname,

• Şirketler tarafından verilen vekaletname,

• Şirketlerde hisse devrine ilişkin vekaletname,

• Satış vadi yapmak için verilecek vekaletname,

GENEL (UMUMİ) VEKALETNAME
Genel vekaletname ile vekalet veren, vekili kendi adına tasarrufta bulunması için yetkilendirmektedir. Dava açmak için Noter veya Konsolosluklardan Genel Vekaletname düzenlettirilmelidir.
TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNDE YAPILACAK İŞLEMLERE AİT VEKALETNAME
Tapu sicil ve kadastro müdürlüğünde yapılacak işlemlerle ilgili olarak verilecek vekaletnamelerin şekil ve içerik açısından şu şartları taşıması gerekmektedir.

• Vekaletname noterde veya konsolosluklarda “ düzenleme şeklinde” yapılmalıdır.,

• Vekalet verenin kimliği vekaletnamede nüfus hüviyet cüzdanı veya nüfus müdürlüğünden alınmış kayıt örneği veya pasaport örneği ile TC. kimlik numarası yazılı olmalıdır,

• Vekaletname üzerinde vekalet verenin ve vekilin yakın tarihte çekilmiş fotoğrafları olmalıdır,

• Vekaletnamede vekalet verenin vekile verdiği yetkiler kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıkça yazılmış olmalıdır. (Örnek, satış, trampa, ifraz, taksim. İntikal veya miras yolu ile intikal eden gayrimenkulün ada parsel numarası gibi yetkiler açıkça yazılmış olmalıdır),

• Vekaletname tevkilen (birinci vekil yetkisini başkasına devretmişse) düzenlenmiş ise ilk vekaletnamede tevkil yetkisine sahip olup olmadığı araştırılır. İkinci vekaletnamede bu yetki mutlaka belirtilmeli ve her iki vekaletname ibraz edilmelidir,

• Vekaletnamede düzeltmeler yapılmışsa bu düzeltmeler vekaletnameyi düzenleyen noter veya konsolosluk tarafından mutlaka imzalanmalı ve düzeltilen kısımlar mühürlenmelidir,

Yabancı ülkelerde düzenlenen vekaletnameler Türk elçiliklerinde veya Türk konsolosluklarında düzenlenmelidir. Yurt dışında yaşayan vatandaşların elçilik veya konsolosluğa bizzat başvurmaları gerekir. 1512 sayılı noterlik kanununun 84 ve 89 maddelerine göre hukuki hak ve devri için verilen vekaletnamelerin mutlaka “düzenleme şeklinde” yapılması gerekmektedir.

VERASET VE İNTİKAL İŞLEMLERİNE AİT VEKALETNAME
Veraset ve intikal işlemleri ile ilgili vekaletnameye vekalet veren, vekile verdiği yetkinin, veraset ve intikal işlemlerine ait olduğunu, intikalin şeklini, veraset vergilerinin ne şekilde ödeneceğini açıkça belirtmesi gerekir.
TANIMA VE TENFİZE İLİŞKİN VEKALETNAME
Genellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yurt dışında evlendikleri gibi yurt dışında boşanmaktadırlar. Yurt dışında verilen boşanma karar Türkiye ‘de yetkili mahkemece tenfize (tanınmaya) tabidir. Bu nedenle yurt dışında bir mahkemeden verilen boşanma kararının Türkiye’de hüküm ifade etmesi için mutlaka Türkiye’de tanınması gerekir. Türkiye’de mahkemece verilmiş bir tanıma kararı olmadan Türk kanunları nezdinde hala evli sayılırlar. Bu nedenle Türkiye’de açılacak tanıma tenfiz davasını takip edecek vekile (avukata) verilecek vekaletnamede bu yetkilerin açıkça belirtilmesi gerekir. Tanıma – tenfiz davası için boşanma kararınızdaki, Türk nüfus kaydındaki ve vekaletteki isimlerin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Tanıma tenfiz davası için çıkartılacak vekalette tanıma-tenfiz vekaleti olduğu belirtilmelidir.
GAYRİMENKUL ALIM SATIMINA AİT VEKALETNAME
Tapu sicil müdürlüğünde yapılacak işlemlerle ilgili olarak verilecek vekaletnamelerin şekil ve içerik açısından şu şartları taşıması gerekmektedir.

Vekaletnamenin noterde veya konsolosluklarda “düzenleme şeklinde” yapılması gerekir.

Vekalet verenin kimliği vekaletnamede nüfus hüviyet cüzdanı veya nüfus müdürlüğünden alınmış kayıt örneği veya pasaport örneği ile T.C. Kimlik numarası yazılı olmalıdır.

Vekaletname de vekalet verenin ve vekilin yakın tarihte çekilmiş fotoğrafları olmalıdır. Vekaletnamede vekalet verenin vekile verdiği yetki, gayrimenkulün ada parsel numarası kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıkça yazılmış olmalıdır.

Vekaletname tevkilen (birinci vekil yetkisini başkasına devretmişse) düzenlenmiş ise ilk vekaletnamede tevkil yetkisine sahip olup olmadığı araştırılır. İkinci vekaletnamede bu yetki mutlaka belirtilmeli ve her iki vekaletname tapu sicil müdürüne ibraz edilmelidir.

Vekaletnamede düzeltme yapılmışsa bu düzeltme vekaletnameyi düzenleyen noter veya konsolosluk tarafından mutlaka imzalanmalı ve düzeltilen kısım mühürlenmelidir.

Yabancı ülkelerde düzenlenen vekaletnamelerin Türk elçiliklerinde veya Türk konsolosluklarında ve “düzenleme şeklinde” yapılması gerekir.

BOŞANMA DAVASINDA VEKALETNAME
Boşanma davası açılması için verilen vekaletnamede vekil, yakın zamanda çekilmiş 2 fotoğrafı ile notere gidecektir. Vekaletname yabancı ülkede çıkartılacaksa ve o ülkede fotoğraf uygulaması yoksa, şart olmamasına rağmen yetkiliye fotoğraflı vekalet olması konusunda ısrar edilmelidir. Boşanmak istenen eşinin adı vekalete yazdırılacaktır. “Eşim …… aleyhine boşanma davası açmaya, açılmış olan boşanma davasını kabule, nafaka ve tazminat talebinde bulunmaya, çocukların velayetini talep etmeye” gibi yetkileri vekile (avukata) verecektir. Bu tür vekaletname özel vekaletnamedir.
İPOTEK KURMAK ÜZERE VERİLEN VEKALETNAME
Yukarıda tapu sicil müdürlüğünde yapılacak işlerle ilgili “düzenleme şeklinde” vekaletname olarak düzenlenecektir. İpotek kurmak için verilen vekaletnamede ipotek kurulacak gayrimenkulün ada parsel numarası, ipotek miktarı, süresi, işleyecek faizi, ipoteğin cinsi, derecesi ve kaldırılmasına ait yetkiler verileceği gibi verilen her yetkinin vekaletnamede yazılması gerekir.
ŞİRKET DEVRİ- HİSSE DEVRİ İÇİN VERİLEN VEKALETNAME
Devredilecek şirketin unvanı, sicil ticaret kaydı, açık adresi, iştigal konusu, devredilecek hisse oranı, aktif ve pasifi, devredilecek hissenin bedeli gibi hususlar açıkça vekile verilecek yetkide belirtilecektir. Bu yetkiler daha da arttırılabilir. Vekil aldığı yetki dahilinde işini görecektir. Şirket adına çıkartılacak vekâletlerde “şirket adına vekâleten şahsı adına asaleten” ibaresi kullanmanız halinde bir vekâletle hem şirketiniz için hem de şahsınız için vekâlet vermiş olursunuz, gerektiğinde tekrar vekâlet çıkartmakla uğraşmazsınız.
SATIŞ VAADİ YAPMAK İÇİN VERİLEN VEKALETNAME
Satış vadi yapmak için verilen vekaletname noterde “düzenleme şeklinde” yapılacaktır.

Satış vaadi sözleşmeleri şahsi hak doğuran haklardandır. Bu nedenle yukarıda tapu sicil müdürlüğünde yapılacak işlemlerde geçerli vekaletname örneğinde anlattığımız şartlara uygun olarak yapılması gerekmektedir.

VEKALETNAMELERİN GEÇERLİLİK ŞARTLARI
Yukarıda anlattığımız şartlara uygun olarak düzenlenen vekaletnameler geçerlidir. Vekaletnamenin Nüfus Cüzdanı – Ehliyet – Pasaport ile notere, yurt dışında elçiliklere veya konsolosluklara başvurarak vekaletname düzenlettirilmesi gerekir. Yine vekaletnamenin geçerlilik şartı olarak vekilin kullanacağı alan ile kendisine tanınan yetkilerin açıkça yazılmış olması gerekir.

Düzenleme şeklinde yapılan vekaletnamelerde mutlaka vekalet verenin ve vekilin yakın zaman önce çekilmiş resimlerinin ve nüfus cüzdanı örneğinin vekaletnameye eklenmesi gerekir. Belli bir süre ile sınırlandırılmış vekaletnameler süre bitimine kadar geçerli sayılır.

Hukukun Olmadığı Yerde Halk Sürüdür.

GOYARD FABRE